Kannattaako se työn teko, jos on velkaa ulosotossa?

Lyhyesti: Kannattaa.
Pidemmästi: Sadat tuhannet suomalaiset ovat jo ylivelkaantuneet ja ulosotossa. Monet heistä ovat työttömiä ja ajattelevat, että sellaisina pysyvätkin. He ajattelevat: ”Ei kannata mennä töihin, kun ulosotto vie palkan”.

Väärin. Ulosotto ottaa tuloista sen verran, kun pystyy, niin, että henkilölle jää vielä suojaosuus, joka kattaa elämisen pakolliset menot. Ja jos on ollut pitkään työttömänä tai työsuhde on lyhytaikainen, ulosotolle voi hakea lykkäystä jopa 4-6kk, jonka aikana ehtii saada taloutta tasapainoon. Ulosottoon voi myös hakea vapaakuukausia, mikäli tiedossa on enempi menoja, tai muuten tiukempi tilanne. Ulosottoon mennyt velka on kuitenkin nimensä mukaisesti velkaa, joka tulee maksaa takaisin kuten mikä tahansa muukin laina. Maksaminen helpottuu kovasti, mikäli saa palkkatuloja.

Velat vanhenevat ajan kuluessa, kyllä, mutta puhutaan 15-20 vuodesta: Yksityisoikeudellisten velkojen vanhentumisaika on tuomion antamisen jälkeen viisi vuotta ja tämä vanhentumisaika voidaan katkaista esimerkiksi muistuttamalla velallista velasta tai hakemalla ulosottoa. Silloin kun velallisena on yksityishenkilö, vanhentuvat hänen yksityisoikeudelliset velkansa lopullisesti viimeistään 20 vuoden kuluttua (25 vuotta, jos velkoja on luonnollinen henkilö) velan eräpäivästä tai 15 vuoden kuluttua (20 vuotta, jos velkoja on luonnollinen henkilö tai jos korvaussaatava perustuu rikokseen, josta velallinen on tuomittu vankeuteen tai yhdyskuntapalveluun) tuomion antamispäivästä. Useimmiten julkisoikeudellisten velkojen vanhentumisaika on viisi vuotta ja sitä ei voi katkaista. (lähde: ulosottolaitos.fi)

Odottavan aika on pitkä. Ulosotossa olevalle henkilölle ei myönnetä mm. asunto- tai ajoneuvorahoitusta, joitakin vakuutuksia, luottokorttia. Myös tavallisen puhelinliittymän saaminen voi olla hankalaa, samoin kuin vuokra-asunnon. Osamaksusopimuksia ei myöskään myönnetä, jos esim. pitää hankkia uusi puhelin tai huonekaluja/kodinkoneita.

Vakituisessa työssä oleva henkilö, pitkäaikaistyötön, tai eläkeläinen voi päästä velkajärjestelyyn, jolloin velan maksulle on olemassa aikataulu, mihin mennessä velka on kuitattu. Yleensä puhutaan 3-5 vuodesta, riippuen henkilön työtilanteesta. Edellytyksenä toki on, että uutta velkaa ei tule, eivätkä velat ole rikosoikeudellisia korvauksia. Velkajärjestelyyn liittyy myös maksuvaralaskelma, kuten ulosottoon, eli myös velkajärjestelyssä olevalle pitää jäädä tietty summa rahaa elämiseen per kuukausi. Mikäli velkajärjestelyyn lasketut tulot kasvavat järjestelyn aikana, on velallinen velvollinen ilmoittamaan siitä ja tilittämään yli menevältä osalta tietyn summan velkojille. Velkaneuvoja auttaa tässä laskutoimituksessa (kaava on hankala…mutta ei mahdoton)

Eli hei, jos sullakin on päässyt velkoja ulosottoon, niin älä laita päätä pensaaseen, vaan tartu rohkeasti härkää sarvista! Apua ja neuvoja saa esimerkiksi Takuusäätiöltä, heillä on ilmainen velkaneuvonta numerossa 0800 9 8009, arkisin klo 10-14 (pe 10-13). Takuusäätiöllä on myös erilaisia keinoja auttaa, kuten takauslaina sekä pienlaina. Niihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi takauslainan avulla voi saada maksettua pois ulosottoon menneet velat ja tämän lainan lyhentäminen onnistuu pienemmällä kuukausierällä ja huomattavasti pienemmällä korolla, kuin ulosottovelkojen.

Ylivieskan talous- ja velkaneuvonnan puhelinnumero on 029 566 1310. Myös täältä löytyy hyvin tietoa velkaantumisesta ja sen hoitamisesta: https://www.ulosottolaitos.fi/fi/index/tietoaulosotosta/tietoavelalliselle/apuavelkaongelmiin.html

Ulosoton sähköisestä asioinnista voit käydä tsekkaamassa oman tilanteesi: https://asiointi.oikeus.fi/ulosotto/#/

Tilanne ei ole toivoton! Asiat järjestyy, kun niitä alkaa järjestellä J

Työllisyyspalvelut