Taidelaari
Taidelaari sijaitsee Sievin kunnan kirjaston alakerrassa. Kulku tilaan tapahtuu kirjaston kautta. Näyttelyä pystytettäessä voidaan avata alaovi, jonka kautta on helppo tuoda tilaan isommatkin työt. Taidelaarin tila sopii monenlaisille näyttelyille, erityisesti kuva- ja valokuvataiteen näyttelytilaksi. Tila voi olla yhden näyttelyn käytössä korkeintaan kuukauden. Tilan käytöstä ei peritä vuokraa.
Näyttelyt Taidelaarissa
Taidelaariin olet tervetullut kirjaston aukioloaikojen mukaan. Ryhmien on mahdollista vierailla aukioloaikojen ulkopuolella, mutta asiasta on sovittava etukäteen kulttuurituottajan kanssa.
Perustietoja Taidelaarista
Tilan mittoja:
Pinta-ala: 190 m2
Korkeus: 3 m (paikoitellen putkistot madaltavat tilaa)
Pituus: n. 15 m
Leveys: n. 11 m
Muuta: Keskellä näyttelytilaa on tolppia, yksi ikkuna ja ulko-ovi. Tilassa on wc:t ja pieni keittiö. Taidelaarissa on myös pieni lukittava vitriini.
Tässä voit tutustua tarkemmin Taidelaariin: Taidelaarin esite
Hapan, tumma ruisleipä on suomalainen erikoisuus, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorille. Elintarvike valittiin kansanäänestyksessä vuonna 2016 Suomen kansallisruuaksi. Suuri suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme.
Ruisleipä muodosti vuosisatojen ajan suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiven ja elämän perustan. Leipää syötiin lähes joka aterialla. Omassa pellossa kasvatetusta viljasta leivottua leipää arvostettiin ja kunnioitettiin, sillä ruuan saanti oli kovan työn ja hyvien sääolojen tulosta. Leipään liittyi monia uskomuksia ja tapoja. Läntisessä ja itäisessä Suomessa leivottiin eri tyyppisiä ruisleipiä. Nykyään ruisleipää on saatavilla monessa muodossa patongista paahtoleipään ja näkkileivästä sipseihin. Suomalaisten rukiin kulutus on vähentynyt aikojen saatossa uusien kulutustottumusten ja elintarvikkeiden myötä, mutta rakkaus ruisleipään ei ole kadonnut.
Milloin ruista alettiin viljellä Suomessa? Miksi reikäleivässä on reikä? Miten suomalaisten rukiin kulutus on muuttunut aikojen saatossa?
Näyttelyn on tuottanut ja toteuttanut Loimaalla sijaitseva maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo Suomen maatalousmuseo Sarka (ks. www.sarka.fi). Ruisleipään voi tutustua ympäri Suomea kulkevan kiertonäyttelyn kautta.
Tanja Kupiainen
Kulttuurituottaja
p. 044 4883491
tanja.kupiainen(at)sievi.fi