Vieraslajit

Vieraslajit ovat ihmisen toiminnan seurauksena luontoon levinneitä lajeja, joista osa voi aiheuttaa mittavia haittoja. Vieraslajit, joista suurin osa on kasveja, leviävät herkästi ja kaventavat luonnon monimuotoisuutta. Haitalliseksi vieraslajiksi määriteltyjen lajien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Seuraavat haitalliset vieraslajit ovat jo laajasti levinneitä – kasvin nimeä klikkaamalla avautuu kasvin lajikortti:  jättiputki, jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu.

Vieraslajihavainnoista olisi hyvä ilmoittaa netissä Suomen Lajitietokeskukselle vieraslajit.fi -portaalissa. Tietoja käytetään vieraslajien levinneisyyden seuraamisessa.  Myös iNaturalistin kautta tehdyt havainnot Suomen vieraslajiluetteloon kuuluvista lajeista näkyvät Lajitietokeskuksen portaaleissa.
iNaturalist Suomi on luontoharrastajien sosiaalinen yhteisö sekä palvelu, johon voit kirjata omia luontohavaintojasi ja saat apua niiden tunnistamiseen. Ota kuva näkemästäsi kasvista tai äänitä kuulemasi lintu - iNaturalist sopii kaikille lajiryhmille kaikkialla maailmassa!  Yhteisöstä löytyy kaksi Suomen vieraslajeihin liittyvää projektia, joihin kaikki ovat tervetulleita liittymään: Suomen vieraslajit ja Vieraslajien torjunta Suomessa. Tallentamalla luontohavaintosi voit auttaa tutkimusta ja luonnonsuojelua.

Torjuntatoimia Sievissä

1. Tienvarsien niittäminen
Optimaalista olisi, kun niittoajankohta olisi aina lupiinin torjunnan kannalta paras, mutta samalla myös keto- ja niittykukkien kukkimista paremmin huomioon ottava.

2. Kunnan omistamilla maa-alueilla on tehty jättiputkien ja kurtturuusun torjuntaa. Yksityisten henkilöiden omistamalla maalla olevista todennetuista jättiputkiesiintymistä, on maanomistajalle lähetetty ohjeita jättiputkiesiintymien poistamiseksi. Voit ilmoittaa jättiputkiesiintymistä ympäristösihteerille p. 044 4883 264 tai sähköpostilla.

Alkukesä on parasta aikaa jättiputken hävittämiseen, kun kasvit ovat vielä pieniä. Yksittäisiä jättiputkiyksilöitä voi torjua mekaanisesti katkaisemalla pääjuuren pistolapiolla 10–20 cm syvyydestä.

3. Kannustamme taloyhtiöitä ja yksityisiä maanomistajia torjumaan mm. kurttulehtiruusua sekä komealupiinia ja jättiputkea omilta pihoiltaan.
Uudelle alueelle levinnyt yksittäinen komealupiini kannattaa heti kitkeä pois tai ainakin katkaista sen kukintovarret ennen siementen kypsymistä. Tällä tavalla voidaan estää lupiinin leviämistä lähiympäristöön ja vähentää maaperässä säilyvien siemenien määrää.